onsdag 6 juli 2011

Christians värld på Falkängen



Hällekis är ett gammalt brukssamhälle vid Kinnekulles fot. Under tidigt 1900-tal hade Skånska Cement sin anläggning i Hällekis. Denna industri var bygdens största arbetsplats fram till 1979, då bruket lades ner. Falkängen i Hällekis består av åtta hus, som på den tid det begav sig var arbetarbostäder för jobbarna på den enorma cementindustrin.

I dag är Falkängen en pittoresk hantverksby med ett 70-tal hantverkare. Där finns även flera små museibyggnader som minner om bygdens fornstora dagar och ett vandrarhem som är anslutet till STF och som kan ta emot 120 gäster per natt och som är öppet året runt.



I år blev det lite annorlunda än tidigare eftersom jag samarbetade med den begåvade herr Christian Trådmannen tillsammans med Josefine Ainelands ”Fina mjuka djur”. Det blev en magnifik blandning av bakverk och små ljuslyktor och alla mjuka djur som huserade i den fina röda sammetssoffan. Den stora behållningen var alla dessa fantastiska möten med hantverkare, personal, turister och andra som besökte Hällekis och Falkängen.

Inga kommentarer: